Suedezii ne invata secretele turismului culinar

Suedezii ne invata secretele turismului culinarProducatori si fermieri salajeni au fost vizitati in aceasta perioada de un grup de specialisti olandezi care vor sa transfere bunele lor practici in domeniul turismului culinar. Grupul de suedezi, impreuna cu autoritatile judetene au realizat o baza de date cu potentialul turistic. Oaspetii au aratat ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Consiliului Judetean Salaj, ca zona rurala a Salajului are bogate traditii, peisaj divers si atractiv, oameni prietenosi care spun povesti minunate despre produsele si regiunea lor. Vizita suedezilor, derulata in aceasta saptamana in coordonarea CJ Salaj, face parte din actiunile sustine in proiectul Ruraland-actori ai dezvoltarii rurale. Cu aceest prilej s-a derulat o noua activitate a unei faze experimentale aferenta transferului de bune practici suedeze Gastur-promovarea gastronomiei locale in judetul Salaj. Partenerii prezenti in Salaj in aceste zile sunt: Christina Hedin Eldrimner de la Centrul National Suedez pentru Procesarea Alimentelor Artizanale la Scala Mica, Manne Mosten de la Jamtland Harjedalen Tourism si Ida Olofsson de la Consiliul Regional Jamtland. Alaturi de experti locali, partenerii suedezi au inventariat si creat o baza de date a producatorilor de produse traditionale si gastronomice cu potential pentru gastroturism. Totodata, au fost identificare si selectate potentialele unitati de primire gastroturistica a caror capacitate de a se dezvolta in zona gastroturismului a fost evaluata. Rezultatele acestei faze experimentale vor sta la baza dezvoltarii ulterioare in Salaj a proiectului Infiintarea unui centru de promovare si consultanta in domeniul gastroturismului. La sfarsitul acestui program, vom prelua un proiect la cheie pentru care vom cauta finantare in vederea deschiderii unui centru de dezvoltare turistica si culturala. In acest sens, vom apela la ajutorul partenerilor nostri in declansarea unor procese pentru care experienta noastra nu este suficienta. Ne vor ajuta sa promovam resursa locala, sa aducem turisti in zona, sa oferim producatorilor si fermierilor o alternativa, lucruri care nu ne sunt acum la indemana sau nu le facem suficient de bine, a aratat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Reiteram faptul ca buna practica Gastur-promovarea gastronomiei locale-regiune exportatoare Jamtland are ca scop cresterea numarului de produse turistice pe teritoriul judetului bazate pe bucataria si cultura locala, ele conducand la imbunatatirea conditiilor dezvoltarii teritoriale a acestui sector.

Leave a Comment